Kako prepoznati trikotniški vzorec v mojem življenju?

red, wolf, forest-3502258.jpg

Avtor: BELI OBROČ SLOVENIJE

Včasih se ne zavedamo, da močne občutke jeze prenašamo od ene osebe na drugo ali da se lahko tesnoba v določeni situaciji lahko pojavlja kot jeza nekje drugje. Tesnobo v enem odnosu tako zmanjšujemo s fokusiranjem na tretjo osebo, ki jo nezavedno potegnemo v situacijo, da zmanjšamo čustveno intenzivnost v prvotnem paru. Ta vzorec se imenuje trikotnik in se lahko pojavlja pravzaprav v različnih oblikah. V osnovi trikotniki delujejo samodejno in nezavedno v vseh človeških okoliščinah, vključno z našo družino, delovnim okoljem in našimi prijateljskimi mrežami. Toda trikotniki se lahko tudi trdno zasidrajo, tako da blokirajo osebno rast posameznikov in preprečujejo, da bi ugotovili dejanski vir konfliktov v naših odnosih (Lerner, 2014).

Običajno smo nagnjeni k izogibanju neposrednim soočanjem in namesto tega svojo jezo prelagamo na odnos z manj močno osebo, na primer z otrokom, drugo žensko itd. Vsi se tako ali drugače spopadamo s stresom. Če je edini način, s katerim se družina sooča s stresom, način z osredotočanjem na ˝problematičnega otroka˝, bo rezultat zelo težaven otrok. Če je edini način, s katerim se družina sooča s stresom, kreganje partnerjev, bo rezultat zelo težaven zakon. Priložnost za osebno rast povečamo, ko prenehamo osredotočati svojo primarno skrb in energijo jeze na premalo delujočega posameznika in začnemo z drugimi deliti del lastne težave s situacijo. To vključuje premik od ˝Ti imaš problem˝ k ˝Sam imam problem˝ (Lerner, 2014).

Stvar je v tem, da se trikotniki pričnejo pojavljati doma. Položaji v družinskem trikotniku so lahko togi in fiksni. Zelo pogost je primer položaja hčerke, ki sodeluje v trikotniku z materjo in določenim drugim družinskim članom, bodisi očetom, materjo svoje matere ali bodisi bratom in sestro. S tem ko smo pripravljeni delati in spreminjati odnose v družini, nam to pomaga ne le pri soočanju z lastno jezo, ampak pravzaprav vpliva na vsak odnos, v katerem smo. Kot omenjeno v enem izmed prvotnih člankov o jezi na naši spletni strani, je najpomembnejša izostritev naših opazovalnih sposobnosti. 

Pomembno se je zavedati, da ljudje zelo pogosto privabljamo in sodelujemo v interakcijah, ki prevzemajo nasprotni vzorec soočanja z jezo, kot mi sami. Če smo sami nagnjeni k približevanju v odnosih, bomo zelo verjetno okoli sebe, bodisi v vlogi partnerja ali v vlogi določenega člana v družini, imeli osebo, ki je nagnjena k distanciranju v odnosih. Če smo sami nagnjeni k prekomernemu delovanju v odnosih, bomo najverjetneje okoli sebe v določeni vlogi imeli osebo, ki je nagnjena k premajhnemu delovanju, in podobno. Tovrstni odnosi se ne pojavljajo le v dvojicah, ampak tudi pri trikotnikih. Prvi korak pri tem pa so prepoznavanje sebe in drugih v različnih vlogah, ki jih prevzemamo, ter odločenost in želja po spremembi in boljših medsebojnih odnosih.

Se nadaljuje …

Vir in literatura: Lerner, H. (2014). The dance of anger: A Woman’s Guide to Changing the Patterns of Intimate Relationships. HarperCollinsPublishers.

 

Vir članka: http://www.beliobroc.si/novice-in-dogodki/kako-prepoznati-trikotniski-vzorec-v-svojem-zivljenju

 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi