Brezplačno pravno svetovanje za občane občine Dol pri Ljubljani

OBČINA DOL PRI LJUBLJANI

Avtor: Pravno-informacijski center NVO Ljubljana, 15.6.2021

V občini Dol pri Ljubljani v juniju na pobudo VO Senožeti nadaljujemo s projektom brezplačnega pravnega svetovanja občanom v obliki prvega pravnega nasveta. Osnovni namen projekta, ki ga financira Občina, je nudenje pravne pomoči občanom v občini Dol pri Ljubljani s ciljem odprave socialnih stisk, urejanja najpomembnejših življenjskih situacij in preprečevanja poglabljanja težav s pravočasnim zavarovanjem pravic.

Svetovanje bo potekalo na sedežu občine enkrat mesečno in bo brezplačno za vse občane (fizične osebe). Svetovanje glede določenega pravnega problema načeloma traja do pol ure in obsega svetovalni razgovor in podajanje osnovnih informacij o pravnem položaju (kakšne so pravice in obveznosti v konkretnem primeru, katera pravna sredstva ima občan na voljo, kako potekajo določeni postopki, možnosti izvensodnega reševanja sporov in pridobitve brezplačne pravne pomoči na sodišču…).

Projekt je zastavljen kot prvi pravni nasvet občanom s področij pravdnih in nepravdnih postopkov, družinskega prava, dedovanja, upravnih zadev, stvarnega prava, stanovanjske problematike, delovnega prava, pravic iz invalidskega in pokojninskega zavarovanja, socialnih pravic, obligacijskega prava.

Pravno svetovanje bo izvajal Pravno-informacijski center PIC, pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, ki je nevladna, neprofitna organizacija, ki pomaga posameznikom in ranljivim skupinam (invalidi, žrtve družinskega nasilja, žrtve trgovine z ljudmi, starejši…) pri varstvu in uresničevanju temeljnih pravic skozi pravno svetovanje, informiranje, zagovorništvo, izobraževanje, sestavo pravnih mnenj in analiz ter skozi javno participacijo vpliva na procese odločanja v državi.

PIC pogodbeno sodeluje z različnimi društvi, ki delujejo v javnem interesu in združujejo marginalizirane skupine in prav tako v nekaterih občinah nudi brezplačno pravno svetovanje občanom. S svojo dolgoletno prakso in prepoznavnostjo se PIC zavzema za varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter za pravno in socialno državo v demokratični ureditvi. Pri vsakodnevnem delu se pravniki srečujejo z najrazličnejšimi kršitvami pravic, pri čemer se ugotavlja, da je dostop do brezplačne pravne pomoči v državi neustrezno urejen. Postopek odločanja traja predolgo, pri učinkovitem varstvu pravic pa sta ravno ažurnost in pravočasnost temeljna predpostavka uspeha, zato si PIC že več let v sodelovanju s slovenskimi občinami prizadeva razširiti dostop do brezplačnega prvega pravnega nasveta, projektu pa se je letos pridružila tudi Občina Dol pri Ljubljani.  

Svetovanje bo potekalo zadnjo sredo v mesecu in sicer osebno, na sedežu Občine. V primeru epidemioloških omejitev bomo svetovanja izvajali na daljavo.

  • sreda, 30. junij 2021, od 12:00 – 17:00
  • sreda, 28. julij 2021, od 12:00 – 17:00
  • sreda, 29. september 2021, od 12:00 – 17:00

Na svetovanje se je potrebno predhodno naročiti. Naročanje je možno vsak delovnik od 9.00 do 14.00 na telefonski številki 01 521 18 88 ali elektronskem naslovu pic@pic.si.

 Projekt je zastavljen kot prvi pravni nasvet občanom s področij pravdnih in nepravdnih postopkov, družinskega prava, dedovanja, upravnih zadev, stvarnega prava, stanovanjske problematike, delovnega prava, pravic iz invalidskega in pokojninskega zavarovanja, socialnih pravic, obligacijskega prava.
 
Pravno svetovanje bo izvajal Pravno-informacijski center PIC, pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, ki je nevladna, neprofitna organizacija, ki pomaga posameznikom in ranljivim skupinam (invalidi, žrtve družinskega nasilja, žrtve trgovine z ljudmi, starejši…) pri varstvu in uresničevanju temeljnih pravic skozi pravno svetovanje, informiranje, zagovorništvo, izobraževanje, sestavo pravnih mnenj in analiz ter skozi javno participacijo vpliva na procese odločanja v državi.
 
Svetovanje bo potekalo zadnjo sredo v mesecu in sicer osebno, na sedežu Občine. V primeru epidemioloških omejitev bodo svetovanja izvajali na daljavo:
 
Sreda, 26. maj 2021, od 12:00 – 17:00
sreda, 30. junij 2021, od 12:00 – 17:00
sreda, 28. julij 2021, od 12:00 – 17:00.
 
Na svetovanje se je potrebno predhodno naročiti. Naročanje je možno vsak delovnik od 9.00 do 14.00 na telefonski številki 01 521 18 88 ali elektronskem naslovu pic@pic.si.
 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi