Glasba

Brezpogojna ljubezen po imenu kitara

Avtor: Bella Weaver

Rojen v ljubljeni Bosni, katero žal leta 1992 med bratomorno vojno ob spremstvu matere zapusti po brezmejnih poteh obdanih z grozotami vojne. Tako komaj enajstletni deček na lastni koži vidi in čuti grozodejstva, ki si jih ne moremo predstavljati niti v najhujši nočni mori. Med begom pred smrtonosnimi kroglami nesrečno pade in si huje poškoduje roko. Prestati mora operacijo brez anestezije in protibolečinskih tablet. Ste gledali filme kot so Sutjeska, Neretva in druge? On ga ni samo gledal, doživel ga je v živo na lastni koži! Z materjo vendarle uspeta srečno pribežati v Slovenijo. Toda sta popolnoma brez vsega.

Čez noč iztrgan iz svojih korenin, opremljen samo z lastnim življenjem, bežeč čez drn in strn v državo z neznanim jezikom, navadami ter običaji. Ali si predstavljate?

Roki zaradi slabega stanja grozi delna paraliza. Pridno dela priporočene vaje. Svetovana mu je vadba kitare, a denarja zanjo ni. Kitaro, katera postane njegova velika ljubezen, mu nepričakovano pokloni dobra duša. Še naprej pridno vadi, stanje roke se počasi izboljšuje. Začne se šola, žal pa tudi zbadljivke sošolcev, ker je reven, ker je »izbeglica, ker je »Bosan’c«! Vsakič, ko je hudo, vzame v roko kitaro, svojo najboljšo prijateljico, ki je vedno prijazna in nikoli ne žali. Igrati nanjo se nauči sam. Tako se rodi velika ljubezen do kitare in glasbe. Glasba so sanje in sanje so glasba!

Stanje se počasi izboljšuje, otroci odrastejo, žalitev je vedno manj. Mati se znova poroči, bodoči nadebudni mladi glasbenik dobi pol sestrico. Uspešno dokonča poklicno šolo a uradno zaposliti se ne more, vse dokler ne pridobi slovenskega državljanstva. Pridno piše pesmi, vadi petje in igranje kitare. Trdno verjame v svoje sanje, za katere je pripravljen mnogo žrtvovati. Pot do realizacije le teh je izredno težka in polna preprek. Pogumno jih premaguje, stopnico za stopnico. Včasih je tako hudo, da za hip obupa, a vsakič poišče v sebi moč in stopi stopnico višje. Iz težkih in lepih trenutkov, ki jih doživlja, napiše čudovite pesmi (Ti si meni sve, Nina, Kako je bez nje in druge). 

Nastane prvi album z imenom Rusko. Predstavitev je izredno uspešna, ljudje uživajo in prepevajo njegove pesmi. Njegovo srce preplavi neizmerna radost, lice oblijejo solze sreče. Vrstijo se intervjuji in nastopi. Da, to je RUSKO RICHIE, glasbenik, avtor tako melodij kot besedil, aranžer in filantrop. Sodeluje z mnogimi glasbeniki. Večji preboj doseže s pesmijo »Priznat ču joj sve, ki ga zapoje v duetu z balkansko legendo Draženom Žerić-Žero. Sledijo odlične Zbogom in Balkanke ter mnoge druge. V sodelovanju s Saško Lendero nas v pesmi Zlomljena pozitivno preseneti s petjem v slovenskem jeziku.

Ustvarja tako v bosanskem kot tudi slovenskem jeziku. Precej je dobrih pesmi, ki jih še ni izdal. Med temi želi avtorica tega prispevka izpostaviti Moj behare in Bjela krila crnog anđela. Pred kratkim smo ga lahko slišali v duetu z še eno balkansko legendo Alenom Islamovičem v pesmi Đaba Đaba. Najnovejši pa je duet z Wernerjem Brozovićem – Druže moj.

Največ ogledov do sedaj doseže na youtube kanalu kot avtor besedila in glasbe za Poskočne muzikante v pesmi Moja mala (več kot 1.160.000 ogledov) ter kot avtor glasbe in besedila za Calypso in pesem Monika (več kot 767. 000 ogledov). Verjamemo pa, do v prihodnje doseže še večje glasbene uspehe.

Življenjske je namreč že dosegel, saj je danes ljubeči partner ene najlepših Slovenk Stančke Šukalo ter skrbni očka sinu Kayle-u in hčerki Mabel.

Glej no glej, kam ga je pripeljala vera v lastne sanje in brezpogojna ljubezen do kitare.

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Mogoče te zanima tudi