Glasba

PROJEKTNA ILUZIJA MILLI VANILLI

Jezikovni pregled: Mojca Blažej Cirej

Avtorica: Bella Weaver

Članek ni bil ustvarjen s pomočjo umetne inteligence.

Milli Vanilli je bila pop/R’N’B glasbena skupina, ki jo je leta 1988 ustanovil Frank Farian, poleg drugih glasbenikov sta jo sestavljala Francoz karibskih korenin Fab Morvan in Nemec ameriških korenin Rob Pilatus. Skupina je dosegla izjemen komercialni uspeh s svojim prvim debitantskim albumom “Girl You Know It’s True”, ki je prinesel več hit singlov, kot sta “Blame It on the Rain” in “Girl I’m Gonna Miss You”, pa tudi glasbenega grammyja za najboljšega novega izvajalca.

Čeprav je skupina postala ena od najbolj priljubljenih v poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih z milijoni prodanih plošč, se je njihov uspeh spremenil v velik škandal, ko je bilo odkrito, da Fab in Rob nista sama zapela niti ene same note na svojih glasbenih izdajah, pa tudi na koncertih v živo ne. Grammyja za najboljšega novega izvajalca sta sama vrnila. Deležna sta bila mnogih pravnih sporov in morbidnih tožb oboževalcev, ki so bile kasneje sicer ovržene, a škoda je bila že nepopravljiva. Doživela sta hud medijski in osebni linč, ki je povzročil Robovo mnogo prezgodnjo smrt.

Faba je izguba prijatelja, ki je edini vedel, kako je hoditi v njunih čevljih, zelo prizadela in še dandanes je prepričan, da je Roba v prerano smrt pognalo zlomljeno srce. 

Skupina Milli Vanilli seveda niti slučajno ni bila prvi takšen projekt, a škandal okrog skupine je sprožil vprašanje avtentičnosti v glasbeni industriji in pritegnil pozornost k praksi uporabe studijskih glasbenikov in spremljevalnih pevcev, brez da bi jim bila priznana ustrezna zasluga. Vse do danes pa se zdi, da kakšnih pomembnih sprememb na tem področju še ni bilo, vsaj na boljše ne.

Kako pa se je vse skupaj pravzaprav začelo?

Rob Pilatus je bil rojen v Münchnu belopolti materi striptizeti in temnopoltemu očetu vojaku, ki ju nikoli ni spoznal. Svoje rano otroštvo je preživel v sirotišnici. V četrtem letu starosti sta ga posvojila belopolta Nemca. Zaradi velike prisotnosti rasizma v okolju, v katerem je živel kot edina temnopolta oseba, je bil zelo osamljen in se je počutil kot tujec. Sošolci so ga ves čas pretepali in klicali Kunta-kinte. Tudi očim potreb svojega temnopoltega posvojenca ni razumel in ga je zelo omejeval. Tako je že v najstniških letih pobegnil od doma. Preživljal se je kot model, breakdancer, spremljevalni pevec in kitarist.

V nekem nemškem nočnem klubu je srečal Faba Morvana, Francoza karibskih korenin, rojenega v Parizu, ki je že pri rosnih osemnajstih letih v Nemčiji iskal boljše življenjske priložnosti. Postala sta dobra prijatelja, saj sta imela enake sanje. Kot pevca sta želela delati v glasbeni industriji. Ustanovila sta rock/soul skupino, vendar pravega uspeha ni bilo in čeprav sta bila osredotočena na to, da postaneta slavna, sta se borila z revščino.

Prijatelji so ju seznanili s sicer takrat že izjemnim producentom Frankom Farianom, ki se je redno gibal po nemških nočnih klubih, kjer je tudi testiral svoje glasbene izdelke. Čeprav je začel kot izučen kuhar, preden se je preselil v glasbeno industrijo, je tudi sam želel doseči uspeh kot solo izvajalec R’N’B glasbe. Vendar žal neuspešno vse do njegove pesmi Baby, ki je postala uspešna šele, ko jo je izdal pod psevdonimom Boney M. To skupino je sestavil iz pevk Liz Mitchell, Marcie Barrett, plesalke Maizie Williams in pevca Bobbyja Farrella, ki mu je posodil svoj glas. Ja, prav ste prebrali. Moški glas glasbene skupine Boney M. je bil glas Franka Fariana, Bobby Farrell pa je pel samo na videz. Frank Farian je pod imenom Boney M. dosegel svetovni in evropski uspeh in to manipulativno formulo s pridom uporabljal tudi pri naslednjih projektih. Vanjo sta se do grla ujela tudi Fab in Rob. 

Brez ustreznega znanja, pravne zaščite, mlada, naivna, neizkušena in revna, željna boljšega življenja in vsa vzhičena od navdušenja, da sta to veliko možnost sodelovanja s tako znanim in izkušenim producentom, ki je delal z največjimi glasbenimi zvezdami, sploh dobila, sta pogodbo podpisala, brez da bi jo sploh prebrala, saj sta mu verjela na besedo. Prepričana sta bila, da bosta sama pela. Prebrisani Farian, željan enormnih zaslužkov, pa je imel že vnaprej vse pesmi pripravljene in posnete s studijskimi glasbeniki, ki pa se mu niso zdeli dovolj lepi za dosego velikega uspeha, kot si ga je želel. Za dosego tega svojega velikega cilja, ki ga je imel v mislih, je potreboval le še točno takšna dva karizmatična lepotca, kot sta bila Fab in Rob, in krog je bil sklenjen.

Dal jima je minimalno predplačilo, s katerim sta si kupila oblačila in uredila značilne dolge lase, ker sta se zavedala, kako zelo je za pevce pomemben videz. Ko pa sta prišla v studio, da bi posnela prvo pesem, sta doživela šok, saj sta šele takrat izvedela, da bi morala le odpirati usta. S tem se nista strinjala in sta se Farianu odločno uprla ter odkorakala iz studia. Ta pa jima je zagrozil s povračilnimi ukrepi in od njiju zahteval vračilo predplačila, ki ga seveda nista več imela. Prestrašena in brez pravne zaščite sta se odločila, da to eno pesem na Farianov način izvedeta, nato pa prenehata, čeprav ju je pogodba zavezovala k izdaji kar treh albumov. Tega pa v tistem trenutku še vedno nista vedela, saj je nista prebrala, poleg tega sta angleški jezik tudi slabo obvladala. Frank Farian ni avtor prvega veleuspešnega singla skupine Milli Vanilli “Girl you know it’s true«, saj ga je prva izvedla skupina Numarx že leta 1987. Frank ga je le malce izboljšal. Domnevno si menda niti avtorskih pravic ni pridobil. S celotno idejo projekta Milli Vanilli je bil menda seznanjen tudi predsednik založbe Arista records.

Girl you know it’s true v izvedbi glasbene skupine Numarx

Do maja 1988 sta bila Fab in Rob že na turneji po Španiji, Franciji in Italiji, kjer sta navduševala množice s svojim izrazitim slogom. Stalno sta spraševala Franka, kdaj jima bo dovoljeno dodati svoj umetniški vložek, on pa se je izgovarjal: “Ja, ja, ampak zdaj vaju potrebujem, da gresta ven in naredita promocijo. Seveda bosta lahko to naredila, samo sodelujta z nami.” Ker je singel dosegel nesluteno velik uspeh, jima je dejal, da zdaj morata iti čez to. Obljubil jima je, da ju bo ščitil in da za skrivnost ne bo izvedel nihče. Dal jima je tudi 20.000 dolarjev predplačila, kar je bil drobiž v primerjavi s tem, kakšne velike denarje je vsem ostalim udeležencem pri tej prevari prinesel že samo ta en sam prvi singel. Do decembra 1988 sta Fab in Rob že nekako spoznala, da noben od njunih resničnih glasov ne bo nikoli slišan na nobeni skladbi skupine Milli Vanilli. Kljub temu da sta tudi uživala v tej začetni slavi, prepoznavnosti in zabavah, sta čutila v sebi neizpolnjenost, praznino in žalost. Težke občutke sta začela tešiti z alkoholom in mamili.

Girl you know it’s true – Milli Vanilli

Posneli so izredno uspešen album z naslovom “All or Nothing” za evropsko tržišče, ki je za ameriško občinstvo dobil naslov “Girl You Know It’s True” in je izšel marca 1989. Vseh pet singlov, vključno z naslovno skladbo ameriške različice, se je uvrstilo med prvih pet pesmi Billboard Hot 100 lestvice. Singli “Baby Don’t Forget My Number”, “Blame It on the Rain” in “Girl I’m Gonna Miss You” so dosegli prvo mesto. Potem ko je bil album kar sedem tednov na vrhu Billboardove lestvice Top 200, je januarja 1990 dosegel kar šestkratno platinasto naklado, prejel pa je tudi kanadski certifikat Diamond, kar je pomenilo, da je že samo v Kanadi bilo prodanih več kot milijon plošč. Na 17. podelitvi ameriških glasbenih nagrad je pobral kar tri nagrade. Na 32. podelitvi grammyjev je skupina prejela grammyja za najboljšega novega izvajalca.Tega pa si Fab in Rob zaradi situacije, v katero sta se zapletla, sploh nista želela, pa vendar tega nista smela povedati na glas. Domnevno naj bi Rob ob prevzemu grammyja dejal, da si marsikdo v dvorani in zunaj nje zasluži to nagrado bolj kot ona dva.

Toda prve govorice, da Fab in Rob v resnici ne pojeta, so počasi začele curljati v javnost.
Med drugim je takratna izvršna direktorica pri MTV Beth McCarthy-Miller, izjavila, da je njuno slabo znanje angleščine med prisotnimi na prvem intervjuju pri njih vzbudilo dvome, ali sta res sama odpela pesmi. Prvi javni znak, da ni tako, se je pojavil 21. julija 1989 med nastopom v živo na MTV v tematskem parku Lake Compounce v Bristolu v Connecticutu, ko je posnetek pesmi “Girl You Know It’s True” začel preskakovati, pri čemer se je vedno znova ponavljal del refrena ”Girl, you know, it’s …”. Takrat se je Rob zavedel, da je to začetek konca skupine Milli Vanilli. Zajela ga je panika in zbežal je z odra. Julie Brown je stekla za njim in ga s težko muko prepričala, da se je vrnil in skupaj s Fabom dokončal nastop. Kljub napaki se je zdelo, da občinstvo na koncertu tega sploh ni opazilo in koncert se je nadaljeval, kot da se ni
nič zgodilo.

Ameriška verzija albuma je za razliko od mednarodne pripisala vokale izključno Fabu in Robu. To je tako zelo zmotilo Charlesa Shawa, enega od studijskih glasbenikov skupine Milli Vanilli, da se je decembra 1989 odločil obelodaniti resnico. Faba in Roba je obtožil goljufije. Da je preklical svojo izjavo, naj bi mu Frank Farian plačal 150.000 dolarjev, vendar govorice niso potihnile.
Fab in Rob sta se Franku Farianu uprla in nista želela z njim posneti novega na enak način pripravljenega albuma. Postavila sta pogoj, da želita peti sama, kar pa jima ni dovolil. Zaradi vsega, kar se jima je dogajalo, sta takrat bila tudi že v procesu odhajanja in pripravah novega materiala z drugo ekipo. Vendar se je Frank strahovito maščeval. Poleg tega, da jima je na vse možne načine blokiral izplačila, je 14. novembra 1990 sam obvestil javnost, da nista sama pela, in da ju je odpustil. Ko je resnica končno prišla v javnost, sta Fab in Rob začutila veliko olajšanje.
Na novinarski konferenci sta novinarjem povedala, da sta bili zadnji dve leti njunega življenja popolna nočna mora, saj sta morala vsem lagati, ker jima Frank Farian ni dovolil, da bi se umetniško izrazila, čeprav sta znala peti, kar sta novinarjem tudi dokazala s petjem in repanjem na dogodku samem.

Vendar se je kljub temu vsa gnojnica neizmernega medijskega in osebnega linča in ogromna javna sramota zlila le na njiju. Ostala sta popolnoma sama, saj je Frank Farian požrl vse obljube in se za nameček branil z lažmi. Imela sta hude težave s tožbami in mnogimi pravnimi zapleti. Posledice so bile grozovite in so fanta, ki sta že bila zasvojena z alkoholom in mamili, pahnile v globoko depresijo. Fab, ki je bil trdnejša osebnost, se je zavedel, da se mora ozdraviti zasvojenosti, kar mu je v končni fazi tudi uspelo. Občutljivejši Rob pa ni zmogel prenesti teže javne sramote in je zapadel v še hujšo odvisnost, posledično tudi v kriminal, kar pa je ponovno izkoristil Frank Farian, ki se mu, če verjamete ali ne, ni zgodilo nič. Že tako ali tako nesramno bogat je med tem časom iskal nove načine pridobivanja denarja na račun pretekle slave skupine Milli Vanilli z originalnimi studijskimi pevci.

Rob in Fab sta z novim menedžerjem Sandyjem Gallinom in Joss Entertainment Group posnela nov album z naslovom Rob & Fab, za katerega sta skoraj vse pesmi napisala Fab Morvan in Kenny Taylor. Glavna vokalista sta bila Fab in Rob, producent pa je bil Werner Schüler, nemški basist in tekstopisec. Omejeni so bili le na ameriški trg, ki pa je bil zaradi škandala takrat za njih najmanj primeren. Težave so imeli tudi s pomanjkanjem financ, slabo publiciteto in distribucijo. Tako je bilo prodanih le približno 2000 izvodov tega albuma.

Frank Farian je pomagal Robu, ki je zaradi težav z drogami in kriminalom pristal za tri mesece v zaporu, nato pa mu je sledila še prisilna šestmesečna rehabilitacija od drog. Vendar ta pomoč seveda ni bila zastonj. Leta 1998 se je odločil producirati nov album skupine Milli Vanilli z naslovom “Back and In Attack” s Fabom in Robom kot glavnima vokalistoma, kar je sicer vodilo do snemanja povratniškega albuma, čeprav je s Fabom komuniciral le prek tretjih oseb. Nekateri prvotni studijski pevci so ta projekt podprli, vendar je imel Rob med produkcijo albuma ogromno osebnih težav. Aprila 1998, na predvečer promocijske turneje novega albuma, so ga v hotelski sobi v nemškem Frankfurtu našli mrtvega. Domnevno zaradi prevelikega odmerka alkohola in zdravil na recept. Njegovo smrt so razglasili za
naključje. Faba je izguba prijatelja, ki je edini vedel, kako je hoditi v njunih čevljih, zelo prizadela in še dandanes je prepričan, da je Roba v prerano smrt pognalo zlomljeno srce. 

 

Sam še vedno vztraja v glasbeni industriji. Preživlja pa se tudi kot DJ. Omenjeni album “Back and In Attack” ni nikoli izšel. Tako se je končala pot slave glasbene skupine Milli Vanilli in skupna pot dveh prijateljev, ki sta samo želela v polnosti živeti svoje sanje!

Po več prejšnjih neuspelih poizkusih naj bi letos poleti o skupini Milli Vanilli luč sveta končno ugledal biografski film. Pripravljajo pa tudi nov dokumentarni film, pri katerem sodeluje tudi Fab. Frank Farian je na enak manipulativni način kot skupino Milli Vanilli razvil še podobni evrodance skupini La Bouche in Le Clik.

VIRI:
https://www.youtube.com/watch?v=aIz-eYPVnI0&t=587shttps://www.youtube.com/watch?v=jS6nLZTHhAUhttps://www.youtube.com/watch?v=i4Au1QDM1c0https://en.wikipedia.org/wiki/Milli_Vanilli
https://www.youtube.com/watch?v=jS6nLZTHhAU
https://www.youtube.com/watch?v=i4Au1QDM1c0
https://en.wikipedia.org/wiki/Milli_Vanilli

 

 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Mogoče te zanima tudi