Akupunktura

Objava je sponzorirana

Avtor: HIŠA TKM

Akupunktura je najbolj poznana metoda tradicionalne kitajske medicine. Je zdravilska metoda, ki temelji na zabadanju tankih sterilnih igel v akupunkturne točke. Metoda zdravljenja velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh.
Kot zanimivost, zahodna medicina je to metodo prevzela in v Sloveniji pošiljajo zdravnike zahodne medicine na tečaje akupunkture, saj je v okviru kliničnih centrov ponujena kot protibolečinska terapija. Ta način izvajanja akupunkture se imenuje »suho iglanje«, saj akupunkturo izvajajo kot zdravljenje simptomov in ne odpravljajo vzroka bolezni (saj ne znajo postaviti diagnoze).
Akupunktura je ena od metod tradicionalne kitajske medicine, ki se na Kitajskem uporablja že več tisoč let za zdravljenje bolezni in lajšanje bolečin. Temelji na načelu telesne energije qi, ki potuje po nevidnih kanalih, t. i. meridianih. Na telesu obstaja štirinajst glavnih kanalov in številne manjši kanali (kolaterale), ki povezujejo površje telesa z različnimi notranjimi organi. Skupaj je 365 točk. Akupunkturne točke so postopoma odkrili potem, ko so ugotovili, da v telesu nastanejo tipične reakcije, če se pritisne na določeno točko.
Zdravnik tradicionalne kitajske medicine vstavi kot las tanke sterilne igle na določene točke po telesu, kjer jih pusti od 15 do 30 minut. Stimulacija teh točk izboljša pretok krvi in qija (energije) v telesu, odpravi blokade v pretoku, poleg tega pa vpliva na uravnavanje delovanja telesnih funkcij in organov. Akupunktura lahko sproži tudi nastajanje naravnih blažilnikov bolečine v telesu – endorfinov (morfiju podobna snov, ki ga telo proizvaja samo).Akupunktura se ponekod uspešno uporablja kot anestezija pri posegih in operacijah. Magneti, blag električni tok, ročni pritisk ali celo nizkofrekvenčni laserji lahko prav tako stimulirajo te točke, pri čemer je učinek podoben, ampak manjši kakor pri akupunkturi.
Akupunkturne igle so različnih velikosti in debelin. Zdravnik tradicionalne kitajske medicine glede na diagnostični pregled določi, katere akupunkturne točke bo stimuliral z akupunkturnimi iglami. Kjer je več maščevja – zadnjica se uporablja daljše igle, medtem ko se na obrazu uporablja čisto tanke in kratke iglice. Če je pacient popolnoma sproščen načeloma vboda igle ne čuti, ob zategovanju mišic se vbod lahko rahlo občuti. Med terapijo lahko pacient čuti valovanje po meridianih, proti koncu terapije tudi občutek napetosti ali težnosti na posameznih delih vboda. Akupunkturne igle so izdelane iz kirurškega jekla, sterilne in za enkratno uporabo, podvržene so strogemu nadzoru kakovosti. Po uporabi se jih odvrže med posebne medicinske odpadke.*

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi