Hiša TKM – Hiša tradicionalne kitajske medicine

Sponzorirana objava

Vir: Hiša TKM

V Hiši TKM, Hiši tradicionalne kitajske medicine izvajamo diagnostične preglede in terapije tradicionalne kitajske medicine. Sem spadajo terapije: akupunktura, tuina masaža, zeliščna medicina, moksibustija, ventuze, kozmetična akupunktura, aurikuloterapija in guasha terapija.

Diagnostične preglede in terapije izvaja magistra najboljše fakultete za tradicionalno kitajsko medicino. Yen-Ting Wang je z odliko magistrirala na najboljši univerzi na Kitajskem – Univerza v Pekingu.  Z leti si je nabrala izkušnje na različnih področjih dela: kostno-mišične bolezni, ginekološke bolezni, nevrološke bolezni, bolezni dihal, bolezni prebavil, psihične bolezni, bolezni sečil, bolezni ožilja itn.

Yen-Ting Wang

Špela Hočevar, vodja Hiše TKM se je s kitajsko medicino se je spoznala med študijem kitajskega jezika v Nanjingu. Nato pa se je njena življenjska pot ves čas prepletala s tradicionalno kitajsko medicino. Skupaj z zdravnico ustvari toplo, prijetno in intimno ozračje, kjer stranka lahko brez zadržkov zaupa svoje težave. Tako kot tudi zdravnca se je zavezala k varovanju osebnih podatkov in skrbi za stranke.  Sicer je diplomirana sinologinja, z več kot 10 leti izkušenj tolmačenja na področju tradicionalne kitajske medicine. Življenje je posvetila naravnemu zdravljenju in načelih kitajske medicine. Vodenje Hiše TKM je njeno poslanstvo. 

Špela Hočevar, vodja Hiše TKM

 

Pri tradicionalni kitajski medicini je najpomembnejši diagnostični pregled, saj je pravilno postavljena diagnoza izhodišče za uspešno zdravljenje izvora bolezni. 

Med postavljanjem diagnoze zdravnik TKM ugotavlja razmerje med jinom in jangom ter njuno (ne)ravnovesje tako v celotnem telesu kot tudi v posameznih polnih organih. Na primer: svetla in svetleča se polt kaže na presežek janga, medtem ko temna in brez leska na presežek jina. Glasen in razumljiv glas indicira presežek janga, tih in nejasen glas pa jina. Živahen, močan, hiter pulz presežek janga, globok, šibek, počasen pa presežek jina. 

Diagnostični pregled po TKM temelji na štirih pristopih: 

  1. opazovanje,
  2. poslušanje in vonjanje,
  3. spraševanje
  4. palpacija.

Zdravnik TKM si za vsak pregled vzame veliko časa in se vam temeljito posveti. Najprej popiše vaše popolno in podrobno zdravstveno zgodovino vključno z boleznimi v družini, zato pred obiskom razmislite tako o svojih predhodnih zdravstvenih stanjih in zdravljenjih kot o zdravstveni zgodovini svojih sorodnikov. Nato se osredotoči na vaše vsakodnevne navade, splošno počutje, odzivanje na zunanje dražljaje in druge kazalnike vašega psihofizičnega stanja, ki zdravniku TKM dajo veliko informacij, potrebnih za diagnozo, zato je pomembno, da na vprašanja odgovarjate kar se da točno in iskreno. Vprašanja so vezana na prebavo, spanje, potenjem, bolečinami, telesno toploto ali mrazenjem, menstruacijo in izcedke, emocionalno stanje idr. Zdravnik vsako disharmonijo v telesu (slabše počutje, utrujenost, mrzle okončine, spremenjeno blato, spremenjena menstruacija itn.) obravnava kot začetek obolenja. Zato je prednost diagnostike TKM prav v zgodnjem odkrivanju bolezni. 

Opazili boste, da zdravnik TKM veliko pozornosti posveti tudi pregledu vašega jezika in merjenju srčnega utripa vzdolž obeh zapestij. Za izkušenega zdravnika TKM sta namreč jezik in pulz ključna pokazatelja disharmonije v delovanju notranjih organov, stanju krvi in qija ali prisotnosti zunanjih patogenih faktorjev v telesu (veter, mraz, vročina, vlaga…). Na podlagi takega pregleda zdravnik TKM pridobi vse ‘znake in simptome’, jih poveže ter postavi diagnozo oziroma ugotovi, kakšen je ‘vzorec’ bolezni. Simptomov ne obravnava kot posamezne izolirane pojave, temveč kot del splošnega, večjega neravnovesja v telesu, kar pripomore k bolj učinkoviti in celostni odpravi vzroka težav. Zato ni nenavadno, da pacientoma s podobno zdravstveno težavo, na primer glavobolom, postavi popolnoma drugačni diagnozi. Po ugotovitvi stanja in postavitvi diagnoze zdravnik za vas naredi individualni načrt zdravljenja z eno ali več metodami TKM, lahko pa vas napoti tudi na dodatne preiskave k specialistom zahodne medicine.  

Kontakt:
Hiša TKM
Ulica Goce Delčeva 1
1000 Ljubljana
Gsm: 070 221 221
info@hisatkm.si
www.hisatkm.si
FB: https://www.facebook.com/hisaTKM
IG: @hisa.tkm

DELOVNI ČAS 
pon.-sre.: 10:00 – 19:00
čet.: 8:00 – 17:00
pet.: 8:00 – 12:00 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi