Homeopatsko zdravljenje psihičnih težav

beanie, guy, man-2562646.jpg

Avtor: dr. MARUŠA HRIBAR, mag. farm.

Članica izvršilnega odbora Evropskega združenja za integrativno medicino

Kakšne vrste psihičnih težav obravnava homeopatija?
Psihične težave niso kategorija, ki bi jo zlahka definirali. Psihične težave so splet socialnih in kulturnih okoliščin ter bioloških dejavnikov. Zato izraze kot so psihična preobremenjenost in stres pogosto slišimo ne samo v strokovnih krogih, ki se ukvarjajo z zdravjem človeka, temveč tudi v laičnih krogih. Psihične težave in stiske, so bile določeno obdobje potisnjene v ozadje, zdaj pa ponovno stopajo v ospredje zanimanja humanistike in medicine ter splošnih javnosti. Stroka se zaveda davka, ki ga občuti oseba živeča v sodobnih razmerah. Prav nobeno zgodovinsko obdobje ni bilo brez hujših težav in stisk (pomislimo samo na vojne), vendar v času, ko se spreminja vloga družine, verovanja, države in šolstva, se zdi, da psihične stiske
dobivajo nove dimenzije. Ljudje se jih skušamo zavedati in ukrepati takoj, ko jih zaznamo saj je večji del odgovornosti zdaj na nas samih. Kot pri vseh težavah je bistvena preventiva (zdrav način življenja) in takojšnja kurativa ob nastopu težav, naj bodo fizične ali psihične narave. Potrebno je poudariti, da homeopatija ni primerna oblika zdravljenja hujših poporodnih depresij, shizofrenije, bipolarne motnje, suicidnosti ali psihoz. Učinkovita in primerna je preden nastopijo težave, ki jih obravnava psihiatrija, torej v fazi psihološkega zdravljenja.

Homeopatsko zdravljenje psihičnih težav
Takšno zdravljenje ima običajne prednosti homeopatskega zdravljenja: ne povzroča odvisnosti, ni kontraindikacij z drugimi zdravili in praviloma nima stranskih učinkov. Lahko jih jemljejo tudi najbolj občutljive skupine (otroci, nosečnice, doječe matere, starostniki, alergiki). Homeopatska zdravila se specifično usmerijo na določeno življenjsko obdobje, celo na spol in značajske lastnosti človeka. Homeopatska zdravila lahko jemljemo dalj časa, delujejo globinsko.

Homeopatija kot del integrativne medicine
Homeopatija se uvršča med komplementarne in integrativne metode zdravljenja. Integrativna medicina oziroma holistični pristop k zdravstveni oskrbi poudarja sodelovanje med konvencionalno medicino ter komplementarnimi in tradicionalnimi terapijami. Osredotoča se na pacienta s holističnim pristopom k zdravju in dobremu počutju. Integrativna medicina ima
celovit pogled na posameznika ter vključuje povezanost telesnega, mentalnega, čustvenega in duhovnega blagostanja. Ta pristop spodbuja integracijo komplementarnih terapij, ki temeljijo na dokazih, kot so homeopatija, akupunktura, zeliščna medicina, meditacija pozornosti in joga,
skupaj s konvencionalnimi medicinskimi posegi. Integrativna medicina želi zagotoviti bolj oseben in učinkovit pristop k oskrbi. Načela, ki podpirajo integrativno medicino, upoštevajo celotnega človeka – njegov um, telo in duha. Ta načela so v skladu s temeljnimi vrednotami zdravljenja glavnih vzrokov bolezni ter spodbujajo telesne mehanizme in voljo bolnikov, da aktivno sodelujejo na lastni poti do zdravja. Sodelovanje med ponudniki zdravstvenih storitev iz različnih disciplin je značilnost integrativne medicine, ki zagotavlja, da so načrti zdravljenja prilagojeni potrebam in željam vsakega posameznika. Integrativna medicina ponuja vrsto koristi. Raziskave kažejo, da lahko kombiniranje običajnih zdravljenj s komplementarnimi terapijami privede do boljšega obvladovanja simptomov, izboljšane kakovosti življenja in zmanjšanja stranskih učinkov pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo, radioterapijo in operacijami. Poleg tega lahko poudarek integrativne medicine na spremembah življenjskega sloga, zmanjševanju stresa ter praksah duha in telesa prispeva k preprečevanju kroničnih bolezni in spodbujanju splošnega dobrega počutja.

Integrativna medicina zajema široko paleto terapij, od katerih ima vsaka svoje mehanizme delovanja in možne koristi. Na primer, akupunkturo so proučevali glede učinkov na modulacijo bolečine, regulacijo nevrotransmitorjev in zmanjšanje vnetja. Meditacija čuječnosti in joga sta dokazali pozitivne učinke na zmanjšanje stresa, čustveno dobro počutje in celo uravnavanje imunskega sistema prek povezave med možgani in telesom. Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije ponuja zeliščna medicina, ki izhaja iz tradicionalnega znanja in sodobnih raziskav, raznovrstno paleto naravnih spojin, ki lahko prispevajo k ohranjanju zdravja in preprečevanju bolezni.

PRIMERI NAJPOGOSTEJŠIH SODOBNIH PSIHOLOŠKIH STISK
Deloholizem, stres v službi, sindrom izgorelosti
S temi težavami se zelo pogosto srečujemo tako mlajši kot starejši, tako ženske kot moški. Vendar homeopatija identificira najpogostejšo in najbolj ogroženo skupino – to so odrasli moški. Ti imajo tudi svojo identiteto najpogosteje vezano izključno za poslovni uspeh, zato svoje delo doživljajo kot center življenja. To zdravilo pogosto velja za ljudi, ki so profesionalno preobremenjeni (managerji, politiki, zdravniki). Gre za izrazito hiperaktivno osebo, ki se ne ozira na bioritem telesa, ampak sili telo čez svoje meje, zato mu telo odgovarja s prebavnimi motnjami, nespečnostjo in nemirom. Takšne osebe tudi pogosto zlorabljajo stimulanse (kava, alkohol, tobak). Imajo nagnjenost k metabolnim težavam (diabetes, povišani trigliceridi, holesterol, sečna kislina). So prepirljivi in iščejo napake v okolici. Občutljivi so na dotik, hrup ali glasbo. Poboljšanje se pojavi s počitkom, neprekinjenim spanjem in na toplem. Ambicije take osebe spremenijo v tekmovalnost in marljivost v preobremenjenost. Predvsem tekmovalnost je tista, ki vodi osebo, da dela čez meje svojih zmogljivosti. Primer tega so osebe, ki sprejemajo vedno nove in nove zadolžitve na delu. Zdravljenje je priporočljivo, da se ohrani ravnovesje, v izogib popolnega kolapsa teh oseb na fizičnem in psihičnem nivoju. Homeopatsko zdravilo prilagojeno konstituciji osebe lahko pomaga pri opisanem primeru. Homeopatsko zdravilo prilagojeno konstituciji osebe lahko pomaga pri opisanem primeru.

Ljubezenske težave, čustveno razočaranje in šoki
Čustveno razočaranje, »strto srce« poznajo na vseh koncih sveta, ne pretiravamo, če rečemo, da nam takšno stanje lahko vzame vse veselje do življenja. Seveda pa takšno stanje ni naravno in si moramo iz njega pomagati. Najpogosteje so čustveno strte in razočarane ženske (tudi moški, vendar lahko to stanje kompenzirajo z delom ali odvisnostjo). homeopatsko zdravilo
predpisujemo tudi pri moralnem šoku po slabi novici (izguba osebe, smrt). Osebe, ki jim homeopatija priporoča ta pripravek vedno razvijejo še somatske znake čustvenega trpljenja to so: glavoboli, diareja, nespečnost, strahovi, pomanjkanje apetita. Tem osebam se stanje poslabša, če so soočene s stresom, ne marajo tolaženja, močnih vonjev, alkohola in hladu. Stanje se jim poboljša, če se lahko s čim zamotijo. V največ primerih je to ženska , ki si želi
biti aktivna s svetu, a je vseeno romantične narave. Vendar ta romanticizem prej ali slej vodi v konflikt z realnostjo. Skorajda vsi poznamo ta tip ženske, ki lahko veliko prenese, je zmožna postoriti tisoč in eno stvar vendar postaja zagrenjena in temu sledi zlom. Takšne ženske zaradi notranjega razočaranja na v zunaj lahko izgubijo tisti videz ženskosti, kajti notranja frustracija jim zariše na obrazu in vedenju trdoto. S takimi osebami je potrebno biti potrpežljiv in obziren, ker se zelo razdražljive, lahko da zapadejo tudi v stanja joka. Pravzaprav je v tem tudi problem te osebe, da se ne zmorejo zaradi notranjega stresa odprto pogovoriti ali zjokati, temveč to počno na samem.

Takšne osebe so se pogosto tudi zmožne žrtvovati za starše. Oseba hitro menja razpoloženje in ima obdobje nežnosti, kot obdobje hudobije. V temnih trenutkih bodo tudi obtoževale vse povprek, tudi za tisto, kar ni res. Takšna čustvena nihanja je priporočljivo homeopatsko zdraviti kajti oseba lahko skozi leta postane preveč introvertirana. Znotraj takšne osebe pa je polno strahov pred izgubo razuma in pred raznimi boleznimi. Zelo priporočljivo je, da se ustavi nenehno mentalno premlevanje težav. Homeopatsko zdravilo prilagojeno konstituciji osebe lahko pomaga pri opisanem primeru.

Mentalna utrujenost, zahtevno šolanje
Danes je tekmovalnost prisotna že od osnovne šole naprej. Zahtevne šolske ali študijske obveznosti niso mačji kašelj in lahko načnejo naše duševno zdravje in dobro počutje. Zaradi mentalnih naporov se lahko pojavijo težave s koncentracijo in spominom, strahovi pred boleznijo ali osamljenostjo, četudi gre za neupravičene strahove. Takšne osebe so nemirne, zelo občutljive in napete, zelo jih moti hrup. Nastopita lahko tudi vrtoglavica in nespečnost ali
diareja, ki se kaže kot rumeno-rjava tekočina. Stanje se tem osebam poslabša predvsem zjutraj in zvečer, niso radi sami, ne smejo se seksualno izčrpavati ali preveč se fizično naprezati ali biti na hladnem. Dobro pa jim dene veselje, dober obrok, urejeno življenje in umirjeno gibanje. Homeopatsko zdravilo prilagojeno konstituciji osebe lahko pomaga pri opisanem primeru.

Dr. Maruša Hribar je raziskovanje molekularne biologije na ljubljanski Fakulteti za farmacijo nadaljevala z doktorskim študijem na medicinski fakulteti v Ženevi. Tam je raziskovala možnosti uporabe zarodnih celic pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni ter tudi po doktoratu nadaljevala nadgradnjo znanja o nevrofiziologiji, imunologiji in homeopatiji. Je članica evropskega združenja za integrativno medicino.

Kontakt: homeopatija@gmail.com in gsm: 041/610-330 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi