Integrativna vloga homeopatije pri menopavzi in hipertenziji

Avtor: dr. MARUŠA HRIBAR, mag. farm.

Članica izvršilnega odbora Evropskega združenja za integrativno medicino

Homeopatski pristop zdravljenja menopavze

Raziskave medicinske antropologije so dragocene iz stališča, da prinašajo nove vpoglede na nekatera dogajanja, ki smo jih sprejeli za samoumevna. Prav na področju menopavze, klimakterija oziroma prenehanja menstruacije so spoznanja presenetljiva. Na Japonskem in prebivalke določenega območja v Mehiki ne doživljajo menopavze kot nekatere ženske pri nas. Kot ugotavlja stroka gre najverjetneje za posledico primerne prehrane, gibanja kakor tudi pozitivnega družbenega vrednotenja te spremembe v življenju ženske. Menstrualni cikel ni ‘bolezen’, zato velja povsem enako za prenehanje menstruacijskega cikla. Gre za spontani telesni proces, ki ga lahko ženska obrne sebi v prid.

V prejšnjem desetletju se je uveljavila pretirana medikalizacija obdobja menopavze. V sedanjem času se vedno pogosteje hormonski nadomestki predpisujejo v skladu z evropskimi smernicami in le na podlagi skrbnih raziskav ter za določeno (omejeno) časovno obdobje. V evropskem kontekstu je prenehanje menstruacije družbeno slabše vrednoteno kar nedvomno prinaša s seboj kup tako fizičnih kot duševnih nevšečnosti. Velja razmisliti kako bi sprejemali obdobje prenehanja menstruacije, če bi le to označevalo najlepši – zreli del življenja ženske? Trenutno so najpogostejše težave v klimakteriju vročični navali, nespečnost in možna nihanja v razpoloženju. Homeopatija je blag pripomoček brez stranskih učinkov za prehod v novo življenjsko obdobje ženske.

Homeopatska zdravila pomaga uravnavati simptome nenadnih vročinskih valov, ko ženske občutijo rdečico na obrazu in se ob tem znojijo. Pomagajo ženskam , ki jih muči nespečnost, ki se navadno pojavi pred polnočjo.

Pri nekaterih ženskah se lahko pojavi tudi občutljivost na ozka oblačila, še posebno okrog vratu in okrog pasu. Ženske lahko tožijo o težavah v krvožilnemu sistemu. Občutijo močan naval krvi v prsi in glavo, ki ga običajno spremlja občutek mrzlih stopal. Prisoten je lahko tudi glavobol (levostranske migrene, ki se poslabšajo ob zaužitju alkohola in ob toploti). Sočasno se lahko pojavi močno utripanje srca, ki ga spremlja povišan pritisk. Ob vseh opisanih telesnih težavah se lahko pojavijo še težave s hemeroidi (vijoličaste barve). Na duševnem nivoju se lahko pojavijo še težave s spominom in pomankanje koncentracije. Negativno duševno stanje se lahko kaže tudi kot pretirana zgovornost, ljubosumje, sumničavost in jeza. Odnos do spolnosti ženske sicer ob teh simptomih ni odklonilen. Homeopatsko zdravljenje ob primerni prehrani lahko znatno omili opisane težave.

Uporabo in uspešnost zdravljenja s homeopatskimi pripravki pri menopavzi je spremljal Boironov institut iz Francije in jo predstavil leta 2006. Raziskava, v kateri je sodelovalo 99 zdravnikov iz 8-ih držav je vključevala vzorec 500-ih žensk. Homeopatska terapija je potekala od 2 do 6-ih mesecev in je zajemala ženske, ki so imele izražene navale vročine in se še niso zdravile s konvencionalnimi pripravki. Ugotovitve raziskave so naslednje: pri homeopatski terapiji so se zmanjšali dnevni in nočni vročični oblivi, izboljšala se je tudi kakovost spanja uporabnic homeopatskih zdravil. 90 % žensk, ki so uporabljale homeopatska zdravila ni imelo po terapiji več vročičnih oblivov ali so bili blažji. Uporabljena homeopatska zdravila v raziskavi so bila: Lachesis, Belladonna, Sepia, Sanginaria, Glonoinum in Sulfur. 

Z namenom, da bi podprli naravne procese v telesu in se izognili pogosto nepotrebni uporabi močnih zdravil s stranskimi učinki je poleg homeopatskih pripravkov potrebno prilagoditi tudi način življenja. V prehrani se močno svetuje uživanje rastlinske hrane kot so polnovredne žitarice, zelenjava in sadje (oboje v sveži obliki). Kot že rečeno se odsotnosti simptomov menopavze na Japonskem pripisuje tudi uživanje živil bogatih z naravnim estrogenom  (soja, tofu, miso). Izredno blagodejno je tudi laneno seme (najbolje drobljeno), ki ga namočimo v sojinem jogurtu in zaužijemo kot zajtrk ali dopoldansko malico. Kofein, alkohol in nikotin povečujejo morebitne simptome klimakterija in se v celoti odsvetujejo. Za dobro počutje so pomembni tudi sprehodi v naravi na svežem zraku. Poleg prehrane in zmernega gibanja v naravi blagodejno delujejo tudi masaže z naravnimi olji in slane kopeli.

Homeopatski pristop zdravljenja arterijske hipertenzije

Hipertenzija je v grobem opredeljena z mejno vrednostjo zvišanega arterijskega tlaka nad 140/90 mm Hg, glede na optimalno vrednost pri zdravih ljudeh, ki znaša 120/80 mm Hg in pomeni mejo med normotenzijo in hipertenzijo. Za to bolezensko stanje je značilno, da se soočamo s simptomi, ki nastanejo kot posledica vzrokov v organizmu, ki jih predstavljajo dejavniki tveganja za nastanek tega patološkega stanja. Prekomerno povišan arterijski tlak nad normalno vrednost je nevarnostni dejavnik za razvoj ateroskleroze, srčnega popuščanja, retinopatij, nefropatij in drugih organskih okvar, ter kardiovaskularnih zapletov z možnostjo možganske in srčne kapi, kar dolgoročno ogroža zdravje in skrajšuje pričakovano življenjsko dobo ljudi.

Ko se človek znajde v situaciji diagnosticirane in zdravniško potrjene arterijske hipertenzije se začne njegovo zdravljenje po običajnih medicinskih protokolih zdravljenja z zdravili oz. učinkovinami zgoraj naštetih skupin katere imajo glavni terapevtski učinek znižati povišan arterijski tlak bližje normalni vrednosti, vendar tarčno delovanje teh zdravil posega posledično tudi v druge sisteme ravnovesja v človeku, kar se izraža v tem, da pacient ob terapiji prenaša različne stranske učinke. Tem neželenim učinkom se ni moč izogniti in so različno izraženi pri posameznem pacientu tako v obsegu kot v intenzivnosti, vse to nekako otežuje prenašanje terapije. Ker pa gre pri tem zdravljenju za dolgotrajno terapijo, pogosto doživljenjsko, je koristno in priporočljivo posegati tudi po drugih vrstah zdravljenja, ki bi prinašale olajšanje s spremljanjem manjših težav.

Homeopatija lahko igra pomembno vlogo pri upravljanju esencialne in sekundarne hipertenzije. Če se vzamejo homeopatska zdravila pravočasno lahko pomagajo  pri preprečevanju nadaljnjih zapletov. Življenjski slog z zmerno vadbo, zmanjšanje telesne teže in omejitev soli, še dodatno povečuje učinke homeopatije.

Homeopatska zdravila lahko delujejo  na dejavnike, ki povečujejo možnost za hipertenzijo  (stres, hormonska neravnotežja, prevelika telesna teža, povišani trigliceridi ipd.). Poleg homeopatskih zdravil, ki delujejo na vzrok nastanka, se uporabljajo tudi tako imenovana konstitucijska homeopatska zdravila.

Homeopatija je personalizirana in individualna  metoda zdravljenja, kar pomeni, da je potrebno določiti osebnostni profil ali konstitucijo osebe. Konstitucija osebe zajema vse telesne, mentalne in emocionalne karakteristike osebe. Ljudje imajo zaradi svoje konstitucije različne predispozcije za hipertenzijo. Najbolj pogosta homeopatska zdravila, ki zajemajo predispozicije za hipertenzijo so:  Nux vomica, Lachesis, Phosphor, Calcarea carbonica, Sulfur..…

Zgodnji  primeri hipertenzije se odzivajo na homeopatijo veliko boljše od tistih primerov, ki so na antihipertenzivih že dalj časa. Homeopatija prav tako obravnava ljudi, ki se niso odzvali na konvencionalno zdravljenje z antihipertenzivi.

Verjamemo, da obstaja več, kot le ena pot do dobrega počutja. Homeopatija je pot, ki je naravna in brez stranskih učinkov. Je pot, ki spoštuje vaše telo, kakor ga tudi vi sami.

Je pot, ki vas spodbuja, da poslušate svoje telo in vas pooblašča, da reagirate, ko je to potrebno in da postanete skrbni varuhi svojega zdravja že v fazi preventive, in maksimalno zavzeti za odpravo zgodnjih začetnih simptomov. Potrebno je upoštevati, da se večina bolnikov v zgodnji fazi razvoja arterijske hipertenzije sploh ne zaveda razvoja bolezni, ker poteka za bolnika precej neopazno, ko pa nastopi stanje da občuti posledice, pa je pogosto zamujen dragoceni čas odprave bolezni za celo njegovo nadaljnjo življenjsko dobo.

 

Dr. Maruša Hribar je raziskovanje molekularne biologije na ljubljanski Fakulteti za farmacijo nadaljevala z doktorskim študijem na medicinski fakulteti v Ženevi. Tam je raziskovala možnosti uporabe zarodnih celic pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni ter tudi po doktoratu nadaljevala nadgradnjo znanja o nevrofiziologiji, imunologiji in homeopatiji. Je članica evropskega združenja za integrativno medicino.

Kontakt: homeopatija@gmail.com in gsm: 041/610-330 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi