Kakšni so začetni znaki nasilja?

Avtor: BELI OBROČ SLOVENIJE

Najpogosteje se nasilje v družini začne s psihičnim nasiljem, ki se pogosto stopnjuje v druge oblike nasilja: fizično in/ali spolno nasilje. Psihično nasilje se kaže skozi izoloacijo žrtve od njenega socialnega okolja, žaljenje, poniževanje, manipulacijo, nadzor, posesivnost, grožnje ipd.

Ko povzročitelj nasilja dobi občutek, da žrtev ne bo prekinila partnerskega odnosa, psihično nasilje največkrat preraste v fizično nasilje, ki postaja tekom časa vse hujše: od občasne klofute ali suvanja do dnevnega brcanja, pretepanja, boksanja itd.

KAKO POISKATI POMOČ IN KOGA LAHKO POKLIČEM?
O samem postopku iskanja pomoči in prijave nasilja, si več preberite na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/182-kriminaliteta/67759-pogosto-zastavljena-vpraanja

Na društvo Beli obroč Slovenije lahko pokličete vsak delavnik od 8.00 do 16.00 ure. Na telefonskih številkah so vam na voljo usposobljene svetovalke za svetovalni in informativni pogovor. Delujemo na državni ravni, kar pomeni, da pomagamo uporabnikom iz celotne Slovenije.

Sedež društva – Ljubljana: 01 430 54 90, 040 772 276 (Cigaletova 7, 1000 Ljubljana)
Enota Koper: 040 699 613 (Gortanov trg 15, 6000 Koper)
Enota Celje: 040 533 227 (Kocenova ulica 4, 3000 Celje)
Enota Velenje: 040 533 227 (Titov trg 1, 3320 Velenje).

Na nas se lahko obrne kdorkoli, bodisi žrtev kaznivega dejanja ali posameznik, ki je kaznivo dejanje opazil.

KAKO LAHKO POMAGA BELI OBROČ SLOVENIJE?
V okviru društva nudimo več vrst pomoči.

BREZPLAČNA PRAVNA POMOČ
Strokovnjaki z večletnimi izkušnjami v pravosodju žrtvam nudijo poleg pravnega svetovanja tudi zastopanje pred pravosodnimi in drugimi državnimi organi. Strokovnjaki društva nastopajo pri zastopanju žrtve v vlogi pooblaščenca, kateri pomaga žrtvi pri uveljavljanju njenih pravic (od začetka kazenskega pregona s podajanjem kazenske ovadbe, v kazensko preiskovalnem postopku in fazi glavne obravnave). Prav tako se žrtvi nudi pravna pomoč v civilnem postopku in pravnem postopku. V primeru, ko je žrtev v stiski in v strahu, se jo na njeno željo tudi spremlja na sodišče. Strokovnjaki društva povezovalno sodelujemo s centri za socialno delo, sodišči in državnim tožilstvom, ter žrtvam tudi na ta način pomagamo pri uveljavljanju njihovih pravic.

BREZPLAČNA PSIHOSOCIALNA POMOČ
Psihosocialna pomoč je za naše uporabnike brezplačna in namenjena predvsem žrtvam nasilja v družini. Pomoč zajema od informiranja žrtve o nasilju do nudenja pomoči pri zagovarjanju pravic žrtev (socialno zagovorništvo), individualno psihološko svetovanje (kratkotrajna oblika pomoči, kjer se žrtvam prisluhne s ciljem vzpodbuditi k boljšemu osebnostnemu funkcioniranju ter odpravi stisk), ter individualna psihoterapija (dolgotrajnejši proces, v katerega se vključi žrtev v želji po globlji osebnostni spremembi).

MATERIALNA POMOČ
Žrtvam kaznivih dejanj, ki se znajdejo v finančni stiski, se nudi pomoč v obliki darilnih kartic, paketov oblačil, hrane, higienskih pripomočkov, šolskih potrebščin. Pomoč se nudi tudi v obliki štipendiranja otrok, nad katerimi se je izvajalo nasilje, ali izhajajo iz družine, v kateri je bila žrtev nasilja otrokov starš ali otrokov skrbnik.*

*Vir: www.beliobroc.si/potrebujem-pomoc#prepoznaj-nasilje

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi