POZNO POLETJE

sunrise, boat, rowing boat-1014712.jpg

Sponzorirana objava

Avtor: Hiša TKM

Element: ZEMLJA
Element zemlje predstavlja trdnost, stabilnost in veselje do življenja. 

Barva: RUMENA
Rumena je simbol živahnosti, prizemljenosti, veselja. Je pozitivna barva, ki predstavlja toploto, sonce. 

Energija: JANG
Energija jang je aktivna energija, ki simbolizira rast, spodbudo, gibanje navzgor, aktivnost, svetlost.

VRANICA 
Vranica je organ, ki je povezan s celotnim prebavnim sistemom. Ima nalogo razgradnje hrane. Vranica ima nalogo, da hrano segreje na temperaturo telesa in nato iz nje izvleče snovi za energijo qi ter jo pošlje po telesu. Nadzoruje celotni prebavni sistem. Njen parni organ je želodec. 

Oseba, ki ima vranico v ravnovesju ima normalen apetit, nima težav s prebavo hrane, kot so spahovanje, vetrovi, zgaga, bolečine v želodcu, napihnjenost. Posledično ima oseba tudi dobro prebavo, kar pomeni, da blato odvaja en do tri krat dnevno. 

Čustvo: SKRB
Vranica sodeluje s čustvom skrbi. Normalno je, da vsakega človeka včasih kaj skrbi. O težavah govorimo, kadar so te skrbi pretirano in se pojavljajo prepogosto.

Energija:- VLAGA
Vsak element je nagnjen k določenim podnebnim razmeram in element vranice je vlaga. Vlažnost nas upočasni tako v gibanju, kot tudi v razmišljanju. Pojavijo se težave z osredotočanjem. Zaradi tega ima telo željo po sladkem. Okus, ki krepi vranico je sladek. Vendar to ne pomeni sladkorja in sladkarij, ampak živila, ki delujejo sladko na telo – žitarice, stročnice, rumena buča, sladek krompir, večino sadja itn. Rahla vlaga se lahko pojavi kot zastajanje vode.

PREHRANA
Slovenci imamo v prehrani veliko surovega sadja in zelenjave skozi celotno leto, kar ni optimalno za delovanje telesa. Po tradicionalni kitajski medicini se svetuje uživanje lokalne in sezonske hrane, v kolikor je mogoče ekološko pridelane. Prehranjevanje po sezonskih živilih torej pomeni, da v poznih jesenskih in zimskih mesecih, ko je zunaj hladno, v telo vnesemo čim več tople kuhane hrane, medtem ko se v pomladnih in poletnih mesecih svetuje več surove hrane. Trenutno, ko sta surovo sadje in surova zelenjava v trgovinah na voljo skozi celotno leto, se je prehranjevanje po sezonah opustilo. Ravno zaradi tega ima veliko Slovencev težave z oslabljenim vraničnim jangom.    

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   
NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE. 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi