Slovensko društvo Hospic

Avtor: SLOVENSKO DRUŠTVO HOSPIC

Slovensko društvo Hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ustanovljena junija 1995. Osnovni program društva je oskrba hudo bolnih/ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi in njihovih svojcev na domu, slednjih tudi v procesu žalovanja. Prizadevamo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.

Prirejamo številna predavanja, seminarje in učne delavnice, ki so namenjeni ozaveščanju in izobraževanju o umiranju, smrti in žalovanju tako strokovnih sodelavcev, široke javnosti in prostovoljcev za pomoč pri skrbi za umirajoče bolnike in njihove svojce. Izdajamo smiselno tematsko usmerjeno literaturo.

Izraz »hospic« izhaja iz besede “hospitium”, ki pomeni gostoljubno hišo, prenočišče ali zavetišče. Zgodovinsko gledano so hospice najprej ustanavljali samostani kot zavetišča za romarje in reveže.

Prvi hospic za potrebe sodobne paliativne oskrbe v Evropi pa je bil ustanovljen v Londonu leta 1967. Postal je osnova sodobne paliativne (blažilne) oskrbe, ki se je kasneje razvila tudi v drugih državah sveta.

Danes oskrba hospica nudi humano in sočutno oskrbo ljudem v zadnjih stadijih neozdravljivih bolezni na način, da jim pri tem omogoči čimbolj polno življenje, tudi ko se le to izteka in nudi oporo svojcem pri soočanju z grozečo izgubo v smislu priprave na slovo in kasneje podporo žalujočim odraslim, otrokom in mladostnikom po izgubi bližnje osebe v procesu žalovanja.

Vodstvo
Predsednica društva: Renata J. Roban
E-pošta: renata.roban@hospic.si
T: (+386) 01 24 44 493
M: (+386) 051 416 420

Kontakt in delovni čas
Slovensko društvo Hospic
Gosposvetska 9, 1000 Ljubljana
E-pošta: info@hospic.si
Telefon*: (+386) 01 / 24 44 493
Urnik: pon, sre, čet, pet: 8.00 – 16.00; tor: 11.00 – 19.00

*zaradi narave terenskega dela cenjene uporabnike obveščamo, da nam v primeru nedosegljivosti pišete na e-naslov ali nas pokličete na službene mobilne številke članov uprave. Hvala za razumevanje.

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi