STRAH in ANKSIOZNOST v času KORONA VIRUSA

portrait, gloomy, young woman-1634421.jpg

Sponzorirana objava

Avtor: Hiša TKM

Ljudje imamo radi življenje pod nadzorom. Trenutno se zaradi korona virusa nahajamo v situaciji, ki ni pod našim nadzorom. Televizija, radio, telefon … povsod samo informacije o korona virusu. Naši možgani so obremenjeni s strahom pred preživetjem. Ena izmed osnovnih človekovih potreb ni zadovoljena. Kljub temu, da trenutno nismo v vojnem območju, večina ima zagotovljeno potrebo po hrani in streho nad glavo, pa se vseeno izraža strah pred neznano situacijo in tem kar nas čaka v prihodnosti.

Strah je čustvo, ki se v tradicionalni kitajski medicini povezuje z delovanjem ledvične energije. Pogosto se v paru z neuravnovešenim delovanjem ledvic pojavi tudi oslabljeno delovanje ostalih organov. Telo namreč delujejo v kot celota, ko je v neravnovesju en organ, so v neravnovesju vsi organi. 

Najpogosteje se v dani situaciji pojavi tudi anksioznost, neprijetna stiska, ki jo navadno občutimo v prsnem predelu. To izraža predvsem nemoč v dani situaciji in posledično strah pred preživetjem. 

KAJ LAHKO NAREDIMO SAMI DOMA?

PREHRANA
Prehranjujte se po načelu prehranjevanja spomladi: Ideje za jedilnik – jetra. 

Izogibajte se alkoholu, kavi, čokoladi in pekočim začimbam, ki dodatno spodbujajo simptome anksioznosti. 

URNIK
Kljub temu, da ste doma imejte redne urnike prehranjevanja, spanja, rekreacije. 
Pomembno je, da si ustvarjamo situacije, ki jih nadzorujemo. Načrtujte dneve, prehrano ipd. Organizirajte se!
Enako učite tudi svoje otroke. Naj imajo določen čas za učenje, šolo, vrtčevski otroci pa za vaje, primerne njihovi starosti, risanje. Naj ne bodo cel dan prepuščeni samo zabavi, saj jim načrtovani časovni okviri predstavljajo varnost. 

POČITEK
Zvečer hodite redno spati med 21.30 in 22.30. 

REKREACIJA
Pomembno je tudi gibanje. V tem času, ko je zbiranje na javnih površinah prepovedano, imamo možnost za odkrivanje novih kotičkov narave. Vsak dan pojdite ven za vsaj pol ure. Spreminjajte aktivnost, da ne bo vsak dan enako. Lahko greste na sprehod, na potep s kolesi, skiroji, rolerji, lahko tečete, izvajate vaje v naravi. 

f9472185cd49040a5ac540cea0af1e31

SPROSTITEV
Izvajajte tudi dejavnosti, ki vas sproščajo. Poslušanje glasbe, branje knjige, joga, pilates, meditacija. Kadar se znajdete v situaciji, ko začutite stisko se ulezite in predihajte situacijo. Vdih skozi nos, začutiti ga morate pod popkom in izdih skozi usta. Vse mirno, brez pretiranega napora.  

 GOSPODINJSKA OPRAVILA
Gospodinjska opravila naj bodo del urnika in se razdelijo na vse člane družine, po njihovih zmožnostih.

POZITIVNE MISLI
Začnite se izogibati ekranom in obveščenosti o bolezni ves čas. Dovolj je, če si pogledate zvečer dnevnik ali preberete novice. Ne potrebujete informacij vsako minuto. Prepustite se situaciji, saj na njo nimate vpliva. Izogibajte se trgovskim centrom, kolikor gre. Vzemite si čas zase in za družino. 

AKUPRESURNE TOČKE
V času stiske si lahko masirate te tri akupresurne točke. Pritiskati morate do bolečine 3-5 minut na posamezno točko. Ob tem poskušajte umirjeno dihati – vdih skozi nos in izdih skozi usta. 

Ki 3: notranja stran gležnja, okrogla kost: širina palca od kosti navzdol proti ahilovi tetivi.

Yin Tang: med obema obrvema.

Ht 7: notranjost roke, na zapestju, pod kostjo.

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.
Vdihnite, izdihnite, umirite misli in IZBERITE ZDRAVJE!

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi