UTRUJENOST

girl, window, sit-5801502.jpg

Sponzorirana objava

Avtor: Hiša TKM

Vsakdo v določenem obdobju doživi pomanjkanje energije (utrujenost), vendar se večina hitro opomore. V kolikor se ne opomorete dalj časa, kaže na neravnovesje v telesu, ki ga je potrebno zdraviti. Pogosti simptomi utrujenosti so bolečine v mišicah, splošna utrujenost do popolne izčrpanosti, slab spomin, pomanjkanje koncentracije, depresija, zmanjšana sposobnost za delo, slab apetit, počasno gibanje črevesja …

Pri kronični utrujenosti običajne dnevne naloge (služba, gospodinjstvo) predstavljajo obremenitev. Vzroki za utrujenost so lahko dolgotrajni stres, travmatični dogodki (smrt, ločitev …), pomanjkanje spanja, neredni obroki, krajši dnevi jeseni in pozimi, pomanjkanje zunanje aktivnosti (sprehodi, tek …).

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Tradicionalna kitajska medicina pozna dva vzroka za kronično utrujenost:

 1. Oslabljeno delovanje jetrnega jina.
 2. Oslabljeno delovanje vraničnega in ledvičnega janga.

Oslabljeno delovanje jetrnega jina
Na oslabljeno delovanje jetrnega jina vpliva stres, jeza in dalj časa prisotna prevelika obremenitev. Začetni simptomi, ki kažejo na oslabljeno delovanje jetrnega jina so depresija, stres, težave s spanjem (zbujanje med 1. in 3. uro), živahne sanje, glavobol (ki se začenja za očmi ali v sencah), predmenstrualni sindrom, polnost dojk pred menstruacijo, boleča menstruacija, prezgodnji izliv … 

Če se simptomi poslabšajo, lahko to privede do tesnobe in depresije, napada panike, kronične nespečnosti, nizkega železa in hipotiroidizma (zmanjšana funkcija ščitnice).

Oslabljeno delovanje vraničnega in ledvičnega janga
Oslabljeno delovanje vranične in ledvične energije povzroči dalj časa trajajoče čustvo skrbi in strahu ter/ali slabe prehranske navade (preveč uživanja surove hrane v jesenskem in zimskem času).

Začetni simptomi so slab apetit, napihnjenost, pomanjkanje sape, zaprtje ali driska, otečene, težke roke in noge, prekomerna telesna teža, bolečine v spodnjem delu hrbta, slabši libido, impotenca … 

Tradicionalna kitajska medicina obe obliki oslabljenega delovanja telesa zdravi s terapijami akupunkture v kombinaciji z zeliščnimi prehranskimi dopolnili. 

NASVETI

 • Poskrbite, da greste vsak dan redno spat med 21:30 In 22:30.        
 • Imejte redne obroke.        
 • Vsak dan pojdite na sprehod v naravo, po možnosti po svetlem. V kolikor vam je zaradi službe to onemogočeno, si vsaj odprite okno in sprehod prestavite na večer.        
 • Vzemite si čas za počitek. Jesen in zima sta v naravi namenjena počitku, tako da si je potrebno vzeti čas tudi za to.       
 • Zvečer pred spanjem namočite noge v toplo vodo (voda se ne sme ohladiti) za 15-20 minut. 

PREHRANA
Iz prehrane izločite:         

 • surovo sadje (razen jabolka),       
 • surovo zelenjavo,         
 • zeleni čaj,       
 • jogurt (kravji), kefir (kravji) in kislo mleko (tudi rastlinskega izvora),        
 • alkohol,        
 • čokolado,        
 • pekoče začimbe (predvsem čili),        
 • in kavo.

 V prehrano je potrebno vključiti čim več lokalne in sezonske hrane. Posegajte po živilih, ki so pridelana v Sloveniji ali bližnji okolici in so značilna za posamezno sezono. V prehrano dodajte hladno stiskano bučno olje (1 jedilna žlica na dan). To naj bo redna praksa skozi celotno leto. 

 Vegani in vegetarijanci poleg hladno stiskanega bučnega olja v prehrano vključite še hladno stiskano konopljino in ričkovo olje. 

In ne pozabite, BOLEZEN NE IZBIRA, VI LAHKO.   
NAROČITE SE NA BREZPLAČNI DIAGNOSTIČNI PREGLED IN IZBERITE ZDRAVJE.  

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi