Knjiga

ZBOGOM SOODVISNOST: Melody Beattie

MELODY BEATTIE

ZBOGOM SOODVISNOT

ŽIVITE ZASE IN PUSTITE ŽIVETI DRUGIM

To ni knjiga, ki bi vas naučila pomagati svojemu alkoholiku (hazarderju, deloholiku, zasvojencu s hrano, spolnostjo, upornemu najstniku, kriminalcu, domačemu nevrotiku) … To je knjiga o vaši največji in hkrati morda najbolj zapostavljeni odgovornosti – odgovornosti do samih sebe; o tem, kaj lahko naredite zase. 

Avtoričina knjiga je odličen pripomoček za prvo stopnjo ozavedanja o nedostojanstvenem življenju soodvisnika. Soodvisnost je oblika nevroze, ko soodvisnik stopa v partnerski odnos predvsem v mazohistični (trpeči) vlogi, stisko trpljenja pa redno razbremenjuje v občasnih sadistilčnih izbruhih. Tako životari med mazohistično pohlevnostjo (vdanostjo v usodo po zgledu cankarjeve matere) in triumfom sadističnih izbruhov, običajno v obliki prostaškega zmerjanja, ki ga denimo redno prakticirajo žene alkoholikov. Klasičen primer soodvisnosti in sadomazohističnega životarjenja je alkoholikova žena. Takšnih žena je na Slovenskem okrog 200.000, kar dovolj zgovorno kaže na široko razširjenost te
nevrotične motnje.

Knjiga je namenjena vsem njim in bi jim jo morali ponuditi na razne načine – tudi preko župnišč. Vsaka, ki jo bo pozorno prebrala, bo spoznala, da živi človeka nevredno življenje, da ni dostojanstvena oseba in da mora takoj nekaj narediti zase. Pomagala ji bo, da se ji zagnusi soodvisniško življenje. To je poglavitna odlika tega dela.

Dr. sc. Med. Janez Rugelj

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Mogoče te zanima tudi