Knjiga

Janek Musek: LJUBEZEN, DRUŽINA, VREDNOTE

family, beach, people-6398107.jpg

Janek Musek

Ljubezen, družina, vrednote

Citiramo: »Ljubezen, partnerstvo, družinsko življenje in z njimi povezane vrednote so osrednja tema človekove eksistence – v vseh dobah, v vseh družbah, kulturah in civilizacijah. Za ogromno večino ljudi predstavljajo te teme življenjski okvir, v njem najdejo vse najbolj dragoceno, od temeljne varnosti do najvišje izpolnitve. Danes se človeštvo bolj kot kdaj prej sprašuje o vrednosti in smiselnosti svojega ravnanja in svojega bivanja. A vedno znova se vrača k spoznanju, da je ljubezen najvišji domet in najvišja vrednota. Vse velike krize so nazadnje krize ljubezni, ljubezni do sočloveka, do narave, do sveta, do absolutnega – tudi ljubezni do sebe. Izbira bodočnosti je izbira ljubezni, alternativne izbire vodijo v sebičnost in sovraštvo, oboje pa v zanesljiv propad. Odločitev za to izbiro pa nas čaka predvsem tam, kjer najbolj smo – v našem mikrokozmosu, ob svojih partnerjih in v svojih družinah. Tu je naš svet in naša bodočnost. Ne zapravimo je.«

JANEK MUSEKRojen 3. junija 1945, doktor znanosti, redni profesor za občo psihologijo, svetovalec SAZU na področju psihologije osebnosti in etičnih vrednot v šolski vzgoji od 24. junija 2013 dalje. Leta 1968 je diplomiral iz psihologije, 1975 je doktoriral (Simbolizem v odnosu do osebnostnih lastnosti) na Univerzi v Ljubljani.

Leta 1969 je bil izvoljen za asistenta za občo psihologijo,  leta 1977 za docenta za občo psihologijo, leta 1983 za izrednega profesorja za občo psihologijo, leta 1988 za rednega profesorja za občo psihologijo, od leta 2015 je Zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, vse na Univerzi v Ljubljani. Bil je predstojnik Oddelka za psihologijo na Filozofski fakulteti (1980-1982), prodekan Filozofske fakultete (1984-1986) in prorektor Univerze v Ljubljani (1996-1998).

Delal je na Univerzi v Ljubljani, Filozofska fakulteta: – Predmet in metode psihologije (Oddelek za psihologijo, 1. letnik) – Psihologija osebnosti (Oddelek za psihologijo, 2. letnik, Oddelek za pedagogiko, 1. letnik) – Zgodovina in smeri psihologije (Oddelek za psihologijo, 2. letnik) – Seminar iz obče psihologije (Oddelek za psihologijo, 3. letnik) – Trendi in perspektive sodobne psihologije (Oddelek za psihologijo, podiplomski študij) – Poglavja iz kognitivne psihologije in psihologije osebnosti (Oddelek za psihologijo, podiplomski študij). Predaval je na Univerzi v Ljubljani, Filozofska fakulteta, tudi na drugih fakultetah Univerze v Ljubljani, na Univerzah v Würzburgu, v Trstu, v Celovcu in na Ticinskem univerzitetnem centru v Luganu.

Do leta 2017 je bil mentor 147 diplomantom, 50 magistrom, 37 doktorjem znanosti in več mladim raziskovalcem. Ukvarjal se je tako s pedagoškim kot tudi raziskovalnim delom in je član številnih strokovnih združenj.

V sistemu Cobiss ima objavljenih okoli 530 znanstvenih in drugih prispevkov.

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Mogoče te zanima tudi