Bolečine v vratno – ramenskem predelu

ŠPORTNO DRUŠTVO NBP FIT

Avtor: NEJC BARTOLOMEJ POLANEC

Članek je bil objavljen v Pletenicah št. 07/21, stran 28

Si veliko za računalnikom, na telefonu ali tablici? Opravljaš delo, pri katerem si pogosto v sklonjenem položaju? Zagotovo si že kdaj začutil napetost v vratno-ramenskem predelu. Morda se celo soočaš z bolečino v tem predelu?

Frizerji, zobozdravniki, pisarniški delavci, računalničarji, zaposleni v laboratorijih in drugi se pogosto srečujejo z bolečinami ali napetostjo v vratno-ramenskem predelu. Zakaj?

Vsem naštetim poklicem je skupno delo v prisilnih t. j. nenaravnih in dolgotrajno statičnih držah, čemur je dostikrat pridružena še visoka raven stresa.  Z opazovanjem drže ljudi, ki opravljajo katerega izmed naštetih poklicev, lahko vidimo, da imajo pogrbljen zgornji del hrbta, protrahirana ramena (ramena obrnjena navznoter) in glavo izven vertikalne linije hrbtenice t. i. forward head posture (glava je pomaknjena naprej, pred težišče telesa, ušesa niso poravnana z rameni). Vse je posledica dolgotrajnih prisilnih drž. Vendar pozor! Za tovrstno držo nikakor niso dovzetni samo našteti poklici. Dovzetni smo vsi, saj nas današnji življenjski slog ob pogosti uporabi sodobnih tehnologij in pomanjkanjem gibanja, sili v to. Pomislite, ste se že kdaj zalotili, da ste delo pred računalnikom začeli s pokončno »lepo« držo, nato pa ste imeli kar naenkrat glavo nenavadno blizu ekrana? Kaj se je torej zgodilo? Prenehali ste vzdrževati svoj začetni položaj. Pogrbili ste hrbtenico in vrat potisnili naprej tako, da je glava izven vertikalne linije hrbtenice. Podobna zgodba je pri uporabi mobilnega telefona. Kje držite vaš telefon med tipkanjem? Retorično vprašanje, kajne? Nekje pod prsnico, roke so pokrčene do 80°. Da vidite ekran, gre glava izven vertikalne linije, hrbtenica se pogrbi, s tem se zapre tudi prsni koš, spremeni se dihanje … Nič ni narobe, če to storite kdaj pa kdaj. Težava nastane, ko to počnete pogosto in dan za dnem. Predlagam, da pri uporabi telefon dvignete višje, v višino obraza, in ozavestite položaj glave in trupa. Če se zalotite, da ste zopet zgrbljeni, držo popravite.  Enako velja za delo pred računalnikom, pri striženju … Lahko si na ekran nalepite listek, ki vas bo opominjal na držo, ali si nastavite opozorilo na pametni uri.

Govorim o t. i. zgornjem križnem sindromu. Najlažje ga predstavimo s križem, ki poteka tik nad ramenom (glej sliko). Črta, ki poteka od prsi proti vratu, ponazarja mišice, ki so preobremenjene. Druga črta, ki poteka od vratu proti hrbtu, pa mišice, ki so premalo aktivne. Prsne mišice so preveč aktivne in skrajšane, enako velja tudi za iztegovalke vratu. Upogibalke vratu in zgornje hrbtne mišice pa so raztegnjene in neaktivne. Mehanizem je torej tak: ker so prsne mišice skrajšane, potegnejo ramena naprej, kar povzroči razteg mišic zadnjega dela hrbta. Ker nam pogled pade dol, mi pa želimo gledati naprej, se aktivirajo še iztegovalke vratu. Kaj narediti?

Vredno se mi zdi poudariti, da masaža ni dovolj. Masaža je, ko govorimo o običajni populaciji, v večini primerov zgolj »obliž na rano«. Za nekaj časa z njo sicer odpravimo posledico, ne odpravimo pa vzroka. V odpravo vzroka je potrebno vložiti več truda, saj se tudi sprememba drže ni zgodila čez noč, kajne? Najprej je potrebno mišice v vratnem področju sprostiti, nato jih začnemo krepiti. Sprostiti je potrebno tudi prsne mišice in okrepiti mišice hrbta. Poleg tega je potrebno ozavestiti pravilen sedeči položaj telesa. Le z zavestnim trudom se boste naučili ohranjati pravilno držo. Pravilna drža je lepa drža! Videti smo samozavestni in odločni.

Če se že soočate z bolečinami v vratno-ramenskem področju in bi jih radi odpravili, ali pa želite popraviti svojo držo, priti v formo, izgubiti odvečne kilograme, nas lahko kontaktirate na: nbpfit@gmail.com.

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi