Sedim, torej sem?

ŠPORTNO DRUŠTVO NBP FIT

Avtor: NEJC BARTOLOMEJ POLANEC

Članek je bil objavljen v Pletenicah št. 02/21, stran 21

V sedečem položaju preživimo dobršen del dneva. Že zjutraj pri zajtrku sedimo, sledi vožnja (sede) do službe ali šole, kjer zopet dolge ure sedimo. Sedimo med prevozom domov, pri kosilu. Pred večerjo ali po njej se od jedilne mize zgolj presedemo na kavč pred enega od zaslonov. Od skupno 16 ur v budnem stanju – 8 ur v dnevu prespimo – jih pretežno preživimo v sedečem položaju.

Pa je dolgotrajno sedenje zdravo? Dolgotrajno vsakodnevno sedenje je splošno znan dejavnik tveganja za razvoj bolečine v križu. Raziskava Emmanuela Stamatakisa in sodelavcev (2019), ki je preučevala, kakšen vpliv ima telesna aktivnost na pojavnost srčno-žilnih obolenj in s tem povezano umrljivost zaradi sedenja, je raziskovalce pripeljala do zaključka, da je dolgotrajno sedenje povezano z vzroki in smrtnostjo zaradi srčno žilnih-obolenj pri najmanj telesno aktivnih odraslih (<150 minut telesne aktivnosti na teden). Pri odraslih, ki so zmerno do visoko telesno aktivni (150 – 300 in več minut na teden), se možnost za pojavnost srčno-žilnih obolenj zmanjša ali celo prepreči.

Kaj lahko sami brez prevelikega naprezanja storimo pri preprečevanju negativnih vplivov dolgotrajnega sedenja, če se mu ne moremo izogniti? Navajam nekaj predlogov, ki ne zahtevajo dodatnega časa, le nekaj dobre volje, rezultati bodo pa kmalu vidni:

  • Namesto na kavo se raje odpravimo na skupni sprehod.
  • Telefonske pogovore opravljamo stoje, med hojo.
  • Menjajmo stojo in sed v razmerju pol/pol; če 30 min delo opravljamo v sedečem položaju, naslednjih 30 min opravljajmo delo stoje.
  • Sedalo namestimo tako visoko, da so kolki višje od kolen. Stopala naj bodo v stiku s tlemi. S tem sprostimo tonus upogibalk kolka in omogočamo medenici optimalnejši položaj.
  • Med sedenjem redno menjavajmo položaje sedenja (leva in desna stran v enakovrednem razmerju).
  • Sedenje prekinimo z razteznimi vajami in vajami za aktivacijo mišic.
  • Optimizirajmo si delovno mesto tako, da bo npr. tiskanje dokumentov od vas zahtevalo odhod v drugo sobo ali še bolje v drugo nadstropje.
  • Bodimo čim bolj telesno dejavni.

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Sledi nam:

Mogoče te zanima tudi