Knjiga

Gabor Mate: KO TELO REČE NE

Foto: Sočuten.si

Gabor Mate

KO TELO REČE NE

Dr. Maté je zdravnik, ki bi ga želeli ob svoji bolniški postelji. S svojim pisanjem izkazuje izjemen čut za sočloveka. Hkrati je radoveden in včasih skoraj boleče neposreden, ko nam poskuša pokazati, kako s svojim vedenjem in odločitvami sami utiramo pot bolezni.

Bolezen ni osamljen dogodek, ki nastane v določenem trenutku. Njeni nastavki so bili oblikovani že dosti prej, preden smo zmožni opaziti njene prve znake. Pogosto že zgodaj v otroštvu, ko smo se naučili, da je bolje, da smo nevidni, ponižini ali da naša čustva niso primerna, zaželena, morda celo škodljiva. 

Čeravno je bilo za otroka v dani situaciji morda nujno, da razvije takšne varovalne mehanizme, bodo ravno ti vzorci dolgoročno lahko usodni za zdravje. Bolezen je upor telesa, ko si posameznik na svoja pleča naloži več, kot zmore ali je dolžan nositi. Naša družba časti ljudi, ki svojemu delu in poslanstvu podredijo vse svoje življenje, prevzemajo vedno nove naloge in dolžnosti drugih, ki nikoli ne rečejo NE, tiste ki vedno ohranijo nasmejan obraz, matere in ženske, ki tiho in brez pritoževanja prevzamejo skrb za dom in družino ter pri tem popolnoma zanemarijo svoje potrebe in želje, otroke, ki so že v mladih letih pokazali izjemno požvrtvovalnost in prevzeli skrb za svoje sorojence, včasih celo starše. 

Mate opozarja, da ima takšno samožrtvovanje lahko visoko ceno. Ko nismo zmožni postaviti jasnih meja na psihološkem in medosebnem polju, bo to dobilo svoj odraz tudi na ravni telesa. V knjigi nas popelje skozi veliko osebnih zgodb ljudi, ki jih je zdravil sam ali jih je intervjuval za namene knjige.

Če bi lahko posebej izbrala skupino, ki bi ji želela najprej predstaviti to knjigo, bi težko izpustila zdravnike in druge delavce v zdravstvu. A morda je še pomembneje, da knjigo berejo starši odraščajočih otrok. Oni so tisti, ki danes postavljajo temelje za zdravo prihodnost.

Dr. Urška Žugelj, razvojna psihologinja

GABOR MATE – Gabor Maté CM (rojen 6. januarja 1944) je madžarsko-kanadski zdravnik. Ima izkušnje v družinski praksi in poseben interes za razvoj in travme v otroštvu ter za njihove morebitne vseživljenjske vplive na fizično in duševno zdravje, vključno z avtoimunskimi boleznimi, rakom, motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD), odvisnostmi in številnimi drugih pogojev.

Zdaj upokojen iz klinične prakse potuje in veliko govori o teh in sorodnih temah tako v Severni Ameriki kot v tujini. Njegove knjige so bile mednarodno objavljene v več kot petindvajsetih jezikih. [1] Matéjev pristop k zasvojenosti se osredotoča na travme, ki so jih utrpeli njegovi pacienti, in skuša to obravnavati pri njihovem okrevanju [2], s posebnim poudarkom na avtohtonem prebivalstvu po vsem svetu. V svoji knjigi V kraljestvu lačnih duhov: tesna srečanja z zasvojenostjo Maté razpravlja o vrstah travm, ki jih trpijo odvisniki, in o tem, kako to vpliva na njihovo odločanje v poznejših letih.

Znan je po svojem pogledu na ADHD in trdnem prepričanju o povezavi med zdravjem duha in telesa. Je avtor štirih knjig, ki raziskujejo teme, vključno z ADHD, stresom, razvojno psihologijo in zasvojenostjo.  Je redni kolumnist Vancouver Sun in The Globe and Mail.

 

Vam je bil članek všeč?

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

Komentiraj

Prijavi se na novice

*S poslanim e-mail-om soglašaš s Pogoji poslovanja.

Mogoče te zanima tudi